Sep 29, 2009

Mengurangkan Perbelanjaan Negara

Wahai suma rakyat Malaysia,

Jika anda tengok topik kat atas, agak2nya apalah idea korang utk mengurangkan perbelanjaan negara?

Ini kerana difahamkan bahawa Bank Negara mengumumkan bahawa perbelanjaan negara telahpun mencecah 1 billion. Jadi sekarang PM kita bercadang nak mengurankgan perbelanjaan. Perbelanjaan dari segi apalah agaknya nak dikurangkan?

Kenapalah agaknya kerajaan ni x terpikir nak mengurangkan perbelanjaan yang tidak diperlukan oleh kakitangan dan penjawat awam atau pemimpin2 dalam pentadbiran kita sendiri? Kekadang tu perbelanjaan diaorg ni tak dpt diterima akal, dan kekadang tu membazir jer... jadi kita yg bekerja n membayar cukai kepada kerajaan ni gaklah yg menanggung akibatnya...jadi pd anda suma, pikir2kanlah.

3 comments:

faiz said...

ha'a...mmg setuju sgt2...kerajaan patut kurang kan menghantar kakitangannya ke seminar2 yg kdg2 x perlu sgt...and then dorang nie plak seblh2nya nak fully utilise gak d budget tue...kan.kan..

Anom said...

Testing la

Anom said...

Ala...najib masa baru dpt jd pm pun, habis dia renovate dan tukar suma perabot n carpet etc kat Jab. Perdana Menteri tue...Kalu mcm tu, mati wooo klau pm kena tukar every election. Bangkraplah kita woooi

Keje la Jgn Tak Keje

Hari ni bagi mereka yg bercuti sakan seminggu raya ari tu mesti bosan giler...silap2 ada yg dah terlupa jalan nak gi tempat keje atau rasa mcm malas je nak bangun. (Klau tambah mc satu hari lg ok gak kan? kan? kan?).

Tapi syabas atas kesungguhan anda yg terpaksa nak gi keje tu walaupun ada yg dah pokai gile. Silap2 isi minyak keta cuma RM2 jer..(Cukup ke tidak ye?)

Ape2 hal pun, hari Ahad lepas aku, my hubby, mia n my sista pegi la kat area Flat Jln San Peng. Ingat nak tengok2 n shopping skit kat tempat borong baju. Tup,tup hari Ahad diaorg pakat2 tutup (off la..) Tapi xpe, at least dpt gak tunjuk at my sista tempat tu. Rambang bijik mata dia.....Next time mesti dia laju gi sana dengan Un. tue.....

Bila bercakap tang keje nie, aku punya junior baru jer cal ckap dia mc ari ni (p/s: Baru balik dari JB!)

My First Day as a Blogger

Salam buat suma.....

Dengan diizinkan Allah, maka hari ini terbukaklah hati aku nak jadi blogger, padehal dulu2 ada gak buat website back in the year 2001. Tapi mase tu punyelah susah..pkai frontpage. X mcm skrg, siap suma dah ada. Tinggal nak tulis merapu n cerite jer...Lepas tu sibuk plak, student lg...lepas belajar keje plak, kahwin, single, kahwin, ada anak, oustation blaaa..blaaa... non stop. Mcm x ckup masa jer...

Tp skrg ada lah hati nak jual baju skit2..Tinggal nak carik n snap pix jer...Semoga adalah rezeki lebih skit tuk anak aku yg skit punya demand turrr....padehal blum stahun pun umur dia.

Ni skrg pun psal masih lg cuti raye..ofis pun sunyi jer...aku plak yg rajin sgt dtg keje ari ni. Tapi oklah gak psal bolehlah aku start buat blog sendiri.

Buat kengkawan, sedare mare, handai taulan dan suma org, terima kasih psal sudi menjengok2 blog aku ni....